Waarom je baby huilt en waarmee je troost kunt bieden

Wist je dat spijsverteringsproblemen en kolieken zelden de oorzaak van het huilen van je baby is?

 
Hechting staat hierin centraal. Wanneer een baby zich veilig voelt is het lichaam van een kindje ontspannen. Veilige hechting is voor je kindje van levensbelang. Regulatiesignalen. Wanneer deze in relatie met je kindje niet voldoende zijn ontstaat er al snel een kringloop van spanning, onbehagen en onzekerheid. Voldoende aanraking, aangesproken en gestimuleerd worden is van levensbelang.

Ieder kind heeft zeer persoonlijke tolerantiemarges voor de tijdduur die het ontspannen kan doorbrengen zonder lichamelijke nabijheid. Dit hangt af van zijn ontwikkelingsniveau en anderzijds van zijn temperament. Niet alleen lichamelijke scheiding ook het gevoel van gescheiden zijn wanneer je als ouder zelf gedurende langere periode zwaar belast of gestrest bent. Je hoofd loopt over met gedachten, je kind ervaart dit als niet aanwezig. Even is oké, maar houd deze afgenomen kwaliteit aan dan zal hij reageren alsof hij van je gescheiden is. Je baby kan zich dan ook onveilig voelen ondanks dat je hem deze hele dag draagt, voedt en met hem bezig bent.
De duur en ook de kwaliteit is belangrijk en ligt aan de basis van de behoefte piramide. Veilige hechting is van levensbelang!