Van nul naar vijf kilometer hardlopen voor vrouwen zonder loopervaring

Trainingsschema: van nul naar vijf kilometer hardlopen voor vrouwen zonder loopervaring

Beginnen met hardlopen, het klinkt zo eenvoudig maar die eerste paar weken is het dat vaak niet. Hoe vaak en hoe ver moet je lopen om vooruit te gaan? Maar vooral, hoe houd je in die eerste weken plezier in het lopen? Daarvoor is het belangrijk dat je verantwoord opbouwt. Lange tijd werd er door veel lopers en trainers gewerkt vanuit de gedachte ‘spierpijn is fijn.’ Als je de dag nadat je gelopen had nog op een normale manier de trap af kon lopen dan had je het niet goed gedaan. Die tijd is gelukkig voorbij en tegenwoordig beseft men dat je juist gedoseerd moet trainen.

Niemand is gelijk en één algemeen schema bestaat dan ook niet. Ik heb er daarom voor gekozen om twee schema’s te maken waarmee je verantwoord kunt opbouwen van nul naar vijf kilometer hardlopen aan één stuk. Dit schema is bedoeld voor vrouwen die helemaal geen sportachtergrond hebben. Ook als je de laatste jaren niet of nauwelijks gesport hebt ben je in staat om in tien weken van wandelen tot vijf kilometer hardlopen te komen.

Het schema stelt je in staat om je conditie te verbeteren maar na het volbrengen van deze trainingen ben je ook in staat om een keer mee te doen aan een hardloopevenement, wanneer je hart daar sneller van gaat kloppen 🙂