Krachttraining voor vrouwen; testosteron is ook voor vrouwen een belangrijk hormoon

balance company bootcamp

Hoe belangrijk is krachttraining voor vrouwen?

Al vanaf ons dertigste levensjaar verliest een vrouw spiermassa. Gemiddeld maar liefst 7,5 kilo spiermassa tussen ons dertigste en zestigste levensjaar. Die verdwenen spieren worden bij de meeste vrouwen vervangen door twee keer zoveel vet zo’n 15 kilo extra dus. Vet dat de meeste vrouwen vaak toch al wat teveel hebben en juist proberen kwijt te raken. Boven de zestig gaat het spierverlies zelfs nog harder. Als we niets doen verliezen we al vanaf ons dertigste spiermassa. Het is overigens niet zo dat spiercellen worden omgezet in vetcellen. Een spiercel is een spiercel en een vetcel is een vetcel.

De relatie tussen spiercellen, je gewicht en gezonde botten

Het behouden van onze spieren heeft veel voordelen. Spieren verbranden continu veel energie, ook als je rustig op de bank ligt. Spiercellen verbranden zeker drie keer zoveel energie dan vetcellen. Meer spiercellen betekent op zich een grotere kans om een gezond gewicht te behouden. Daarbij vertraagt boven de 40 ook onze stofwisseling wat betekent dat je minder voeding nodig hebt. Sommige vrouwen voelen niet goed meer hoeveel voedsel ze nodig hebben en blijven hetzelfde eten als altijd. Vooral als je de kwaliteit van voeding niet flink verhoogt. Dat is ook een oorzaak van overgewicht. Door meer spiercellen blijft ook je stofwisseling op peil. Daarbij gaan met het verlies van spierkracht ook de botten sneller achteruit.  Krachttraining helpt mee om botontkalking tegen te gaan.

Krachttraining helpt tevens voor een strakker lichaam, je valt af, je stofwisseling is beter, minderkans op ouderdomsziekten, je gaat veroudering tegen, je wordt er sterker door, je krijgt meer zelfvertrouwen, je slaapt beter, je hebt minder last van stress en je bent sneller fit en in shape na een blessure en of zwangerschap.

Bestaat de gezonde manier van afvallen?

Helaas, er bestaat niet zoiets als dé gezonde manier om af te vallen. We hebben afvallen heel simpel gemaakt: eet minder, beweeg meer. Dan val je vanzelf af. Toch? Niets is minder waar! Als ik dit verhaal toch eens de wereld uit zou kunnen krijgen! Zoveel pijn, verdriet, frustratie, gebrek aan zelfvertrouwen en depressieve gevoelens zijn het gevolg van het feit dat we dit zijn gaan geloven. Overgewicht hebben is niet je eigen schuld, het ligt zoveel complexer.

Vooral voor vrouwen is het niet eenvoudig om af te vallen. Calorieën tellen heeft al helemaal geen zin. Ik kan zoveel verschillende redenen noemen waarom vrouwen niet afvallen ondanks dat ze minder gaan eten en meer gaan bewegen. Bijvoorbeeld:

  • Je kunt problemen hebben met je schildklier
  • Bepaalde bacteriën in je darmen kunnen je hongerig maken en voor overgewicht zorgen.
  • Stress is een beruchte dikmaker
  • Jouw lichaam maakt te veel insuline aan
  • Je stofwisseling ligt aan gort als gevolg van crashdiëten, waardoor iedere grammetje voedsel direct op wordt geslagen als vet
  • Het kan zijn dat je lichaam belangrijke vitamines mist om vet te kunnen verbranden
  • Sommige medicijnen kunnen het onmogelijk maken om af te vallen
  • Je lichaam worstelt met stille, laaggradige ontstekingen

Vooral echt overgewicht of obesitas is een vicieuze cirkel; de vetcellen zorgen voor ontstekingsbevorderende stofjes in het lichaam en deze stofjes maken het heel erg moeilijk om af te vallen.

Kortom: wat je vooral nodig hebt is veel liefde en geduld met jezelf en je lichaam en op weg gaan om een gezondere voedings- en leefstijl te ontwikkelen. Afvallen zou niet de focus moeten hebben, maar vooral jezelf gezonder en vitaler willen voelen. Belangrijk is ook om je te verdiepen wat een vrouwenlichaam echt nodig heeft. Daarom ben ik bootcamp trainingen voor vrouwen gaan geven met krachttraining als aandachtspunt.

Word verliefd op jezelf goed voelen. Met elkaar trainen daar bereik je zoveel meer mee dan alleen hardlopen.

Wat kunnen wij vrouwen doen aan dat ‘buikje’?

Hoe vaak ik die vraag al niet gekregen heb! Veel vrouwen worstelen hiermee. Om te beginnen: vrouwen hebben van nature veel meer vet dan mannen. Superslank zijn is een modebeeld van deze tijd. Omarm dus liefdevol je beetje buikvet, zeker als je kinderen hebt gekregen. Leg je focus op hoe jij je voelt. Voor de meeste vrouwen valt daar de allergrootste winst te behalen. Hoewel een beetje buikvet dus heel normaal én gezond is, is teveel niet gezond. Kijk dan eens kritisch naar je voedingspatroon, dat is het belangrijkste.

Afvallen begint in de keuken. Je sport je een ongeluk, maar het heeft te weinig impact én je bent ook nog eens doodmoe en hongerig? Verder zou ik vrouwen adviseren om, naast dagelijks minimaal een half uur rustig bewegen, ook aan krachttraining te gaan doen.

Als er iemand op je wacht, dan ga je gewoon. Het heeft nog een ander groot voordeel wanneer je er voor kiest om met elkaar te trainen. Wanneer je weet dat er meerdere op je wachten, dan ga je gewoon. Hoe druk je het ook hebt. Ook wanneer je je een keer niet helemaal lekker voelt en moe bent. En weet je wat grappig is? Vaak knap je op van zo’n training! Dat geeft zo’n goed gevoel.

Zin om het eens te proberen?  Voor meer informatie over bootcamptraining voor vrouwen klik hier.